Sağlam ve güvenli yapılar mı arıyorsunuz? Betonunuzu su geçirmez hale getirin!

Beton, güçlü, dayanıklı ve yaşamak ve çalışmak için güvenli ve rahat bir ortam sağlayabildiği için dünyanın bir numaralı yapı malzemesidir. Evlerimiz ve ofislerimiz gibi birçok yapının temel, döşeme ve duvar elemanları olarak beton bulunmaktadır. Ömürleri boyunca bu elementler yağmura veya yeraltı suyuna maruz kalma potansiyeline sahiptir.

Beton emici, gözenekli ve çatlamaya duyarlı olduğundan, betona giren herhangi bir su, erken bozulmaya yol açabilecek zararlı malzemeler için bir taşıyıcı görevi görür ve böylece yapının hizmet ömrünü kısaltır. Buna ek olarak, yaşam ortamı, içeriğine zarar verebilecek ve yüksek nem seviyelerine, küf ve küf oluşumuna yol açarak, sakinlerin refahını ve konforunu etkileyen su girişinden tehlikeye girebilir.

Betonda su sızmasını yönetme

Beton yerleştirildikten sonra, zemin seviyesinin üzerinde su sızmasına karşı ilk savunma hattı, bitmiş zemini veya bitişiğindeki kaplamayı yapıdan uzaklaştırarak yağmur suyunu yapılardan uzaklaştırmaktır.
Ek olarak, zeminin altında harici olarak uygulanan kaplamaların veya membranların kullanılması ve dökülen betonun veya blok duvarların dış tarafına karşı drenaj levhalarının kullanılması, istenmeyen etkili bir şekilde uzaklaştırmak ve yönlendirmek için uygun drenaj karosu ve beton zeminlerin altındaki buhar bariyerleri ile birlikte kullanılabilir. Hendeklere, vadilere veya fırtına kanalizasyonlarına su boşaltın.
İyi bir beton karışımı ile su sızmasını önleme
Tipik olarak kaliteli, çatlaksız beton suyun geçişine izin vermez. Bu nedenle, düşük su içeriğine (örn. su/çimento oranı < 0,55) ve minimum 30 MPa basınç dayanımına sahip kaliteli bir beton karışımı ile başlamak önemlidir. Betonun geçirgenliği, su geçirmezliğini, yani aşağıda tartışıldığı gibi "su geçirmezlik" performansını artırmak için daha da azaltılabilir.

"Su geçirmez" performansa sahip beton

"Su geçirmez" beton şu şekilde elde edilebilir:

Karışımda kullanılan toplam su miktarını azaltmak uçucu kül, cüruf çimentosu, doğal puzolanlar (kalsine kil), yüksek reaktif metakaolin ve silis dumanı gibi ilave çimentolu malzemeler (SCM) kullanarak ve entegre su yalıtım katkısı eklenmesi.
Düşük su içerikli betonla çalışma
Nispeten düşük su içeriğine sahip betonlarda beton yerleştirme, konsolidasyon ve bitirme işlemlerini kolaylaştırmak için su azaltıcı katkılar gerekebilir. Uçucu kül, cüruf çimentosu ve doğal puzolanlar, beton geçirgenliğini azaltmak için kullanılabilen uygun maliyetli SCM'lerdir. Ancak, bazı bölgelerde kullanılabilirlikleri sınırlı olabilir. Yüksek reaktif metakaolin ve silika dumanı (MasterLife MS ürünleri) de geçirgenlikte önemli azalmalar sağlar, bu nedenle betonun genel dayanıklılığını artırmak için rutin olarak seçilir.

Su sızmasını önlemek için kristal kapiler teknolojisi

Kristal kılcal katkılar, ince gözenekleri dolduran ve kılcal çatlakları kapatmaya yardımcı olan çözünmeyen kristal ürünler oluşturmak için nem varlığında betonda reaksiyona girer. Kılcal çatlakları kapatma yetenekleri, çeşitli beton uygulamalarında artan kabul ve yaygın kullanımlarına yol açmıştır.

Betonun çatlamasına neden olabilecek kuruma rötresinin önlenmesi

Genellikle gözden kaçan bir faktör, yüksek kaliteli betonun bile çatlayabilmesi ve kristal kılcal katkıların sızdırmazlığa yardımcı olabileceği dar kılcal çatlakların ötesinde genişliklere sahip olabilmesi ve böylece suya maruz kaldığında su girişine ve sızıntısına izin vermesidir. Beton çatlamasının en önemli nedeni büzülmedir.

Harici ve entegre çözümlerin kombinasyonu

Çelik donatının korozyonu da dahil olmak üzere diğer potansiyel dayanıklılık sorunları ele alınmadığında da çatlama meydana gelebilir. Kullanım sırasında klorürlere maruz kalan çelik takviyeli yapılarda, korozyon çatlama potansiyelini en aza indirmek için MasterLife CI serisinin korozyon önleyici katkısının kullanılması tavsiye edilir.

Beton yapıların su yalıtımı için dikkate alınması gereken birden fazla seçenek vardır, her seçeneğin performans sınırlamaları vardır. Su geçirmez bir beton yapı tasarlarken ve inşa ederken, en etkili su yalıtım stratejisi, harici su itici bariyerler, betonun uygun bir katkı çözeltisi ile entegre su yalıtımı ve su için uygun drenaj kombinasyonunu kullanmaktır. Bu sistem yaklaşımı, kuru, rahat bir yapı sağlamaya yardımcı olacak ve olaydan sonra sızıntıları gidermek için kaçınılmaz, zaman alıcı ve maliyetli seçeneklerden kaçınacaktır.

Hayallerinizi
Ertelemeyin

Hayatınız için sınırların ötesinde bir yatırım şansını kaçırmayın ve Karademir Grup İnşaat Ailesine Katılın.

WhatsApp WhatsApp
Telefon +90 352 232 3131
Email karademirinsaat38@hotmail.com
Adres
Mevlana Mahallesi Şehit Ali Örnek Sokak No: 2/A TALAS/KAYSERİ